Ford Focus ST Forum banner

P2455 - Wysoki obwód czujnika różnicy ciśnień filtra cząstek stałych silnika Diesla

MK3
1 reading
39K views 17 replies 7 participants last post by  Radiator  
#1 ·
Focus Mk3.5 2015 Diesel Estate.
Miałem ten błąd sporadycznie od listopada / grudnia 21, powodując włączenie się kontrolki silnika, byłem w stanie zresetować błąd OBD / PCM za pomocą czytnika OBD i Forscan przez laptopa, ale wracał co kilka tygodni lub kilkaset mil.
Kilka tygodni temu odbyłem podróż z odczytami danych na żywo dla DPF z Forscan, byłem w stanie zaobserwować, że sporadycznie odczyt DP_DPF nagle wzrastał do około 85 kpa, podczas gdy wszystkie inne odczyty pozostawały w miarę stabilne.
Zdecydowałem, że prawdopodobnie jest to wadliwy czujnik ciśnienia różnicowego DPF, więc zamówiłem nową oryginalną część Forda i zamontowałem ją w ostatni weekend, wtedy błąd przeszedł w stan trwały, błąd P2455 i EML włączały się prawie natychmiast po resecie. Podczas monitorowania danych na żywo za pomocą Forscan mogłem zobaczyć, że odczyt DP_DPF wynosił stale około 85 kpa.
Po dalszych poszukiwaniach w Internecie i na tym forum znalazłem podobny post z tym samym problemem, w którym problem został rozwiązany przez Forda po znalezieniu zerwanego przewodu w wiązce czujnika ciśnienia różnicowego DPF.
Mając to na uwadze, zacząłem dzisiaj rozbierać wiązkę z czujnika w moim samochodzie, i oto znalazłem zerwany przewód. Usunąłem cały zespół filtra powietrza / skrzyni, akumulator i tacę akumulatora, aby ułatwić dostęp do czujnika DPF i wiązki przewodów wokół niego. Prawdopodobnie mógłbym rozwiązać problem bez ich usuwania, ale usunięcie tych elementów nie zajęło dużo czasu i zdecydowanie pomogło mi w dostępie do wiązki.
Image

Jak widać, biało-niebieski przewód jest wyraźnie przerwany w miejscu, w którym te 3 przewody czujnika ciśnienia różnicowego DPF oddzielają się od większej części wiązki. Z łatwością znalazłem drugi koniec biało-niebieskiego przewodu po odsunięciu większej części wiązki. Przylutowałem końce z powrotem do siebie.
Image

Zawinąłem to wszystko z powrotem taśmą izolacyjną i czarną plastikową karbowaną rurką. Postanowiłem zmienić trasę tego odcinka wiązki, ponieważ był on dość ciasno dopasowany do czujnika DPF z jego pierwotnej pozycji, co prawdopodobnie przyczyniło się do zerwania przewodu. Wszystko z powrotem razem.
Image

Usunąłem kody DTC za pomocą Forscan, wyjechałem samochodem na 30-minutową jazdę, monitorując dane na żywo za pomocą Forscan, odczyty DP_DPF znowu około 1 kpa na biegu jałowym i stale rosnące zgodnie z obrotami silnika, mogę również zobaczyć, że samochód wszedł w regenerację DPF, ponieważ poziom sadzy wynosił około 90% na początku podróży i spadł do około 10% na końcu.

Bardzo się cieszę, że udało mi się to naprawić samemu za pomocą postów tutaj i na innych forach internetowych, prawdopodobnie zaoszczędziło mi fortunę na kosztach garażowych związanych z jazdą do Forda, a ponieważ przegląd techniczny zbliża się w ciągu najbliższych kilku tygodni, było to coś, co wymagało posortowania, ponieważ włączenie EML z pewnością byłoby awarią przeglądu technicznego.

#6 ·
Dobrze naprawione, chociaż polecam koszulki termokurczliwe zamiast taśmy izolacyjnej (y)
Zgadzam się, normalnie użyłbym koszulek termokurczliwych do takich prac, ale czas i pogoda były przeciwko mnie w tamtym czasie i nie mogłem znaleźć moich zapasów koszulek termokurczliwych, być może zrobię to ponownie w przyszłości, więc będzie to bardziej schludna robota. Cieszę się, że na razie to załatwiłem, o jeden problem mniej przed nadchodzącym przeglądem technicznym.

#7 ·
Używam tych rzeczy do łączenia przewodów w dzisiejszych czasach, o wiele szybciej i łatwiej, działają naprawdę dobrze. View attachment 905745
Dzięki za polecenie tych rzeczy, nigdy wcześniej ich nie widziałem, na pewno wezmę je pod uwagę przy przyszłych pracach lutowniczych.

#10 ·
Oto oryginalny post od @DavLinz2011, gdzie wziąłem pomysł sprawdzenia wiązki przewodów z czujnika, więc uznanie dla informacji w tym poście za naprowadzenie mnie na właściwy trop.

#11 ·
Cześć, wydaje mi się, że mam problem z samym czujnikiem, więc zamówiłem nowy czujnik i wkrótce go zamontuję, ale chcę wiedzieć, czy trzeba go zaprogramować do samochodu? Mam zapaloną kontrolkę silnika i muszę ją jak najszybciej wyłączyć, ponieważ zbliża się przegląd techniczny. Mechanik Forda powiedział mi, że nie trzeba go programować, chcę się tylko upewnić, abym mógł zamówić przyzwoity skaner OBD do ponownej nauki, jeśli będzie to konieczne. Każda pomoc jest bardzo mile widziana. Ford Focus ST2 TDCI 2015

#15 ·
Udało mi się zamontować czujnik, ale okazało się, że to jednak był kabel. Jedyny problem jest taki, że nadal mam kod p2463, który oznacza zapchany DPF. Kontrolka silnika zgasła ostatecznie po tym, jak dałem mu ostro w palnik, ale wczoraj zapaliła się ponownie. Mogę wyczyścić kod i pozostaje on wyłączony przez kilka dni, ale wraca. Użyłem środka do czyszczenia DPF RedX, aby mam nadzieję pomóc w rozwiązaniu problemu. Czy ktoś ma jakieś sugestie??

#17 ·
Wyszukaj tutaj Parownik. Mają tendencję do blokowania się w tych. Wtryskuje olej napędowy do Dpf i podgrzewa Dpf podczas procesu regeneracji.
Słyszałem o parowniku, o ile pamiętam, to koszmar. Poszukam wątków o parownikach, czy wiesz, czy mogę go sam wyczyścić w domu? Nie chcę wydawać szalonych pieniędzy, płacąc komuś za to. Dzięki