Ford Focus ST Forum banner

Awaria wspomagania kierownicy/Usterka układu silnika

31K views 19 replies 14 participants last post by  Steve M  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć,

Jestem właścicielem ST z 2007 roku, który w ciągu ostatnich dwóch tygodni przeszedł od solidnej niezawodności do całkowitego bólu w :censored:! Pracuję w nocy, gdzie nie ma transportu publicznego, w ciągu dnia nie ma :censored: nic, więc naprawdę potrzebuję samochodu do pracy.

Pewnej nocy, gdy włączyłem zapłon, otrzymałem bardzo szybką wiadomość o awarii układu kierowniczego, a następnie o zmniejszonym przyspieszeniu, z których żadna tak naprawdę nie pozostała włączona ani nie była prawdziwa. Reszta tygodnia minęła, a samochód był w porządku, uruchamiał się bez problemu i jeździł bez problemu i z pewnością nie miał problemu z kierowaniem.

Potem nagle w niedzielny wieczór następnego tygodnia pojawiła się awaria wspomagania kierownicy, a następnie awaria układu silnika i samochód nie chciał się obrócić ani uruchomić. Jak powiedziałem, pracuję tam, gdzie potrzebuję samochodu, więc musiałem zadzwonić i powiedzieć, że nie przyjdę. Poszedłem do samochodu godzinę później (22.00) i nic, i było tak samo o 00.00. O 6 rano wyszedłem i samochód uruchomił się normalnie, żadnych komunikatów, żadnego czerwonego światła, nic. Wyłączyłem go i uruchomiłem ponownie i tak jak poprzednio zrobił wszystko, co powinien.

To było tak naprawdę dwa tygodnie temu i zabrałem samochód do pracy jak zwykle i było dobrze do piątkowego poranka. Wychodzę z pracy o 6 rano i znowu nie chciał się uruchomić i znowu pojawiły się dwa komunikaty. Mój kierownik zespołu, który chciał dać swojej beemerowi przejażdżkę, odwiózł mnie do domu, gdzie szybko zajrzałem na różne strony, które wydawały się sugerować brak płynu wspomagania kierownicy, skorodowane złącze uziemiające lub bezpiecznik układu kierowniczego lub oczywiście samą pompę wspomagania kierownicy.

Poza tym, że nie uruchamia się, nie miałem żadnych problemów z samochodem, więc nie wierzyłem, że to pompa, ponieważ nadal, w tym dzisiaj rano, skręca pięknie, bez jęków i szarpania. Wziąłem trochę płynu i cztery autobusy i cztery cholerne godziny później, żeby dostać się do miejsca pracy, co stanowi 13-milową podróż!! Wspaniała pogoda, samochód sam w sobie był miły i gorący i uruchomił się bez problemu, a ja uzupełniłem płyn w domu, żeby być bezpiecznym, mimo że prawie nic nie potrzebował. Samochód zachowywał się dobrze w weekend podczas dwóch podróży na zakupy, które musiałem odbyć, a potem musiałem znowu iść do pracy ostatniej nocy.

Czerwone światło od razu, awaria wspomagania kierownicy i awaria układu silnika, ale samochód się uruchomił, chociaż wyświetlał zmniejszone przyspieszenie, z którym w tej chwili mogę żyć. Dotarłem do pracy, wyłączyłem samochód, a następnie uruchomiłem go ponownie i nadal było czerwone światło, ze zmniejszonym przyspieszeniem, ale ok, musiałem iść do pracy. Wyszedłem dziś rano o 6 rano, bez uruchomienia, nie chciał wiedzieć. Próbowałem dwa lub trzy razy bez reakcji, poza czerwonym światłem i komunikatami, siedziałem tam około 10 minut i uruchomił się bez problemu, bez czerwonego światła, bez zmniejszonego przyspieszenia, wszystko było tak, jak powinno.

Teraz jedną rzeczą, którą zauważyłem w tym odcinku i być może trochę wcześniej, jest to, że mój ST wydaje się nie lubić deszczu lub silnych mrozów, a przynajmniej wierzę, że elektryka tego nie lubi. Wszystkie powyższe zdarzenia miały miejsce tylko w wilgotnych, mokrych lub mroźnych warunkach.

Czy po prostu mam pecha, że to problem elektryczny, a nie rzeczywiste kierowanie itp.?

#4 · (Edited by Moderator)
Zgadzam się z Nigelem i Albem. Zmniejszone przyspieszenie to klasyczna rzecz, która zdarza się przy obniżonym napięciu, więc jak powiedziano, może to być akumulator - lub rzadziej alternator. Jeśli kontrolka akumulatora nie miga (lub pozostaje włączona) lub nie piszczy podczas pracy silnika, prawdopodobnie nie jest to alternator.

Koniecznie sprawdź, czy zaciski akumulatora są czyste i dokręcone, a także uziemienie

Teraz nie będzie łatwo to sprawdzić, ale jeśli masz woltomierz (lub masz do niego dostęp), na zaciskach powinno być 12,6 V przy wyłączonym silniku i nienapędzanym przez jakiś czas oraz około 14 V przy włączonym silniku. W diagnostyce znajduje się woltomierz, do którego można uzyskać dostęp, przytrzymując przycisk na lewym przełączniku i włączając zapłon, a następnie używając przewijania, aby do niego dotrzeć.

#5 ·
Po drugie, brzmi to jak problem z przeszłości, a jeśli czasami działa, a czasami nie, to bardziej wskazuje na połączenie z akumulatorem.

Mój megane miał taki problem, dopóki nie zdałem sobie sprawy, że to tylko zacisk akumulatora, który nie był do końca zabezpieczony.

A jeśli to nie pomoże, sprawdź punkty uziemienia i okablowanie. Myślę, że na te rzeczy może mieć wpływ wilgotność i temperatura, więc mam nadzieję, że dotarcie do sedna sprawy rozwiąże wszystkie Twoje problemy.

#7 ·
Dostałem komunikat o awarii wspomagania kierownicy kilka lat temu, tuż przed tym, jak padł mi akumulator. Zniknął, gdy tylko wymieniłem akumulator. Teraz sporadycznie mam wyłączanie się panelu, a następnie wszystko się zapala, wraz z komunikatem o awarii systemu silnika/zmniejszonym przyspieszeniu i dzwonieniem alarmu na desce rozdzielczej. Nic nie zarejestrowano w ECU - zakładam, że mój panel się psuje?

#10 ·
Ok ludzie, sprawdziłem akumulator i alternator w zeszłym tygodniu i oba są w porządku, co w pewnym sensie mnie uspokoiło, ponieważ akumulator ma około 2 lata, a alternator prawie 4, ale oczywiście nie wiem, dlaczego samochód to robi? Przez większość zeszłego tygodnia było ładnie i słonecznie, a samochód odpalał za pierwszym razem, kilka razy mroźnego poranka potrzebował dwóch lub trzech prób, ale odpalał dobrze i dowoził mnie do i z pracy. Zostałem złapany dziś rano wracając z pracy, kiedy zepsuła się na zjeździe z autostrady, całkowita utrata mocy, gdy zjechałem z autostrady, a deska rozdzielcza wyglądała jak iluminacje w Blackpool i chociaż miałem nogę na pedale przyspieszenia, w ogóle nie było mocy? Musiałem wezwać pomoc drogową, żeby mnie odholowali do domu, ale to, co powiedział mechanik, nagle nabrało sensu? Uważa, że to może być immobilizer silnika, który pozostaje włączony, ponieważ teraz ciągle mam czerwone migające światło, gdy próbuję ją uruchomić?

#14 ·
Wygląda na to, że twój zestaw wskaźników ma suche połączenie lutowane.

To jest w systemie CAN w desce rozdzielczej, który kontroluje wszystkie komunikaty do samochodu.

Np. immobilizer, rozrusznik, wspomaganie kierownicy. Deska rozdzielcza wymaga naprawy.

#17 ·
Czy próbowałeś uderzyć w górną część zespołu, gdy to robi? Podejrzewam również, że zespół wymaga ponownego lutowania.
Mam ten sam problem i gdy się zepsuł bez zasilania, mój syn uderzył w deskę rozdzielczą (z frustracji), gdy przekręcałem kluczyk

i proszę, uruchomił się.
Tryb ograniczenia prędkości jest teraz wyświetlany

Jakieś pomysły, jaki może być problem??

#19 ·
Cześć, jestem właścicielem ST z 2007 roku, który w ciągu ostatnich dwóch tygodni przeszedł od solidnej niezawodności do całkowitego bólu :censored:! Pracuję w nocy, gdzie nie ma transportu publicznego, w ciągu dnia jest :censored: nic, więc naprawdę potrzebuję samochodu do pracy. Pewnej nocy, gdy włączyłem zapłon, otrzymałem bardzo szybką wiadomość o awarii układu kierowniczego, a następnie o zmniejszonym przyspieszeniu, z których żadna tak naprawdę nie pozostała włączona ani nie była prawdziwa? Reszta tygodnia minęła dobrze, samochód uruchamiał się bez problemu i jeździł bez problemu i na pewno nie było problemu z kierowaniem. Potem nagle w niedzielny wieczór następnego tygodnia pojawiła się awaria wspomagania kierownicy, a następnie awaria układu silnika i samochód nie chciał się skręcić ani uruchomić. Jak powiedziałem, pracuję tam, gdzie potrzebuję samochodu, więc musiałem zadzwonić i powiedzieć, że nie przyjdę. Poszedłem do samochodu godzinę później (22.00) i nic, to samo o 00.00? O 6 rano wyszedłem i samochód odpalił jak zwykle, żadnych komunikatów, żadnego czerwonego światła, nic. Wyłączyłem go i uruchomiłem ponownie i jak poprzednio zrobił wszystko, co powinien? To było tak naprawdę dwa tygodnie temu i zabrałem samochód do pracy jak zwykle i było dobrze do piątkowego poranka. Wychodzę z pracy o 6 rano i znowu nie chciał się uruchomić i znowu pojawiły się dwa komunikaty, mój kierownik zespołu, który chciał przejechać się swoim beemerem, odwiózł mnie do domu, gdzie szybko zajrzałem na różne strony, które wydawały się sugerować brak płynu do wspomagania kierownicy, skorodowane złącze uziemiające lub bezpiecznik układu kierowniczego lub oczywiście sama pompa wspomagania kierownicy? Cóż, poza tym, że nie chciał się uruchomić, nie miałem żadnych problemów z samochodem, więc nie wierzyłem, że to pompa, ponieważ nadal, w tym dzisiaj rano, skręca pięknie, bez jęczenia i szarpania? Wziąłem trochę płynu i cztery autobusy i cztery cholerne godziny później dotarłem do miejsca pracy, co stanowi 13-milową podróż!! Wspaniała pogoda, sam samochód był ładny i gorący i uruchomił się bez problemu i uzupełniłem płyn w domu, żeby być bezpiecznym, mimo że prawie nic nie potrzebował? Samochód zachowywał się dobrze w weekend podczas dwóch podróży na zakupy, które musiałem odbyć, a potem musiałem znowu iść do pracy ostatniej nocy. Czerwone światło od razu się zapaliło, awaria wspomagania kierownicy, awaria układu silnika, ale samochód się uruchomił, chociaż wyświetlał zmniejszone przyspieszenie, z którym do pewnego stopnia w tej chwili mogę żyć. Dotarłem do pracy, wyłączyłem samochód, a następnie uruchomiłem go ponownie i nadal było czerwone światło, zmniejszone przyspieszenie, ale ok, musiałem iść do pracy. Wyszedłem o 6 rano, nie chciał się uruchomić, nie chciał wiedzieć? Próbowałem dwa lub trzy razy bez reakcji, poza czerwonym światłem i komunikatami, siedziałem tam około 10 minut i uruchomił się bez problemu, bez czerwonego światła, bez zmniejszonego przyspieszenia, wszystko było tak, jak powinno być? Cóż, jedną rzeczą, którą zauważyłem w tym odcinku i może trochę wcześniej, jest to, że mój ST wydaje się nie lubić deszczu ani silnych mrozów, a przynajmniej wierzę, że elektronika tego nie lubi? Wszystkie powyższe zdarzenia miały miejsce tylko w wilgotnych, mokrych lub mroźnych warunkach? Czy po prostu mam pecha, że to problem elektryczny, a nie rzeczywiste kierowanie itp.?
Cześć, mam dokładnie ten sam problem. Wymieniłem akumulator i nadal mam ten sam problem. Wciska 14 woltów, gdy samochód jest uruchomiony. Powiedziano mi, że to przełącznik na pompie wspomagania kierownicy, ale nadal szukam usterki. Jeśli możemy sobie pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.

#20 ·
Miałem ten sam problem w ciągu ostatnich kilku dni i kiedy nie otrzymuję odpowiedzi po przekręceniu kluczyka, zauważyłem kilka ostatnich razy, że jeśli popchnę samochód o kilka cali, a następnie spróbuję ponownie, to odpala! Rozwiąż to?