Ford Focus ST Forum banner
161 - 180 of 388 Posts
Zrobili to? Co tak myślisz?
Widziałem film właściciela pokazującego zmieniony panel i miał on ekran powitalny Focus.

czym jest forscan
Jest to program, którego używasz wraz z adapterem elm, aby uzyskać dostęp do programowania pojazdu.

Może go używać do wyłączania/włączania funkcji ukrytych w kodzie ECU pojazdów.

Użyłem go do włączenia automatycznego blokowania drzwi i wyłączenia ulepszeń dźwięku silnika.

Wygląda na to, że 7 lipca tego roku jest datą, kiedy funkcja ogranicznika prędkości musi domyślnie włączać się za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód i musi się to z tym wiązać. Przypuszczam, że aktualizacja oprogramowania jest dogodnym momentem na zmianę stanu domyślnego. Rzeczywista funkcjonalność wydaje się być taka sama jak w moim ST z 2019 roku, po prostu teraz domyślnie jest włączona. Mazda mojego taty (73 reg) domyślnie jest włączona i myślę, że większość samochodów nawet wcześniej tak miała, po prostu tego nie chcę! Czy to kwestia naciśnięcia przycisku „LIM”, aby wyłączyć (jak w przypadku utrzymywania pasa ruchu - ta sama sytuacja, pozostaje wyłączone na zawsze, jeśli jest wyłączone, w większości innych nowych samochodów domyślnie włącza się ponownie), czy też jest to zagłębienie się w ustawienia?

Tak, niestety zostało to również potwierdzone przez Dereka. To nic wielkiego, po prostu nie mogę pojąć, dlaczego mieliby wprowadzać tę zmianę.
To pewnie przeoczenie.

Mam nadzieję, że uda się to naprawić za pomocą Forscan. Czasami mają alternatywne ekrany powitalne ukryte w systemie.

Discussion starter · #165 ·
Wygląda na to, że 7 lipca tego roku jest datą, kiedy funkcja ogranicznika prędkości musi domyślnie włączać się za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód i musi się to z tym wiązać. Myślę, że aktualizacja oprogramowania jest dogodnym momentem na zmianę stanu domyślnego. Rzeczywista funkcjonalność wydaje się być taka sama jak w moim ST z 2019 roku, po prostu teraz domyślnie jest włączona. Mazda mojego taty (73 reg) domyślnie jest włączona i myślę, że większość samochodów nawet wcześniej tak miała, po prostu tego nie chcę!

Czy to kwestia naciśnięcia przycisku 'LIM', aby wyłączyć (jak w przypadku Lane Keeping - ta sama sytuacja, pozostaje wyłączony na zawsze, jeśli jest wyłączony, w większości innych nowych samochodów domyślnie włącza się ponownie), czy też jest to zagłębianie się w ustawienia?
Przytrzymanie przycisku 'LIM' powinno tymczasowo go wyłączyć, zgodnie z instrukcją obsługi, więc (miejmy nadzieję) nie musisz zagłębiać się w ustawienia. Myślę, że dodałoby to jedno dodatkowe naciśnięcie przycisku do mojej codziennej rutyny uruchamiania samochodu (Uruchomienie silnika --> Tryb sportowy 😅 --> Automatyczne uruchamianie i zatrzymywanie wyłączone --> Ostrzeżenie o prędkości wyłączone).

Wygląda na to, że 7 lipca tego roku jest datą, kiedy funkcja ogranicznika prędkości musi domyślnie włączać się za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód i musi się to z tym wiązać. Myślę, że aktualizacja oprogramowania jest dogodnym momentem na zmianę stanu domyślnego. Rzeczywista funkcjonalność wydaje się być taka sama jak w moim ST z 2019 roku, po prostu teraz domyślnie jest włączona. Mazda mojego taty (73 reg) domyślnie jest włączona i myślę, że większość samochodów nawet wcześniej tak miała, po prostu tego nie chcę!

Czy to kwestia naciśnięcia przycisku „LIM”, aby wyłączyć (jak w przypadku Lane Keeping - ta sama sytuacja, pozostaje wyłączony na zawsze, jeśli jest wyłączony, w większości innych nowych samochodów domyślnie włącza się ponownie), czy też jest to zagłębienie się w ustawienia?
Przycisk lim musi być wciśnięty za każdym razem, gdy uruchamiasz samochód.

Bez zagłębiania się w to za pośrednictwem Forscan, trudno powiedzieć, czy można to dezaktywować, tak jak niektóre inne funkcje.

Przycisk lim musi być wciśnięty za każdym razem, gdy się uruchamia, jak się wydaje.

Bez zaglądania do tego przez Forscan trudno powiedzieć, czy można go dezaktywować, tak jak niektóre inne funkcje.
To nie jest takie złe. W innych samochodach trzeba przechodzić przez wiele menu, jak zauważył Prolixus, to byłoby naprawdę denerwujące.

To nie takie złe. W innych samochodach trzeba przechodzić przez wiele menu, jak zauważył Prolixus, to byłoby naprawdę denerwujące.
Pierwotnie ludzie robili to przez menu, na szczęście ktoś zdał sobie sprawę ze skrótu.

Niezbyt źle, po prostu pamiętać, żeby to robić za każdym razem. Jasne, stanie się to łatwą rutyną.

W ogóle mi się to nie podoba, czuję się tak, jakby samochód miał własny umysł. Przypuszczam, że jest w porządku na otwartej przestrzeni, ale kiedy wjeżdżasz na zabudowany teren i zapomnisz, że jest włączony, może cię zaskoczyć.

całkowicie mi się to nie podoba, czuję się tak, jakby samochód miał własny umysł, przypuszczam, że jest w porządku na otwartej przestrzeni, ale kiedy wjeżdżasz na zabudowany obszar i zapominasz, że jest włączony, może cię zaskoczyć
To jest interesujące! Szczerze mówiąc, nigdy nie jeździłem samochodem z revmatchingiem. Moje wrażenie było takie, że ułatwia to życie nawet w mieście w sytuacjach, gdy jesteś na 3. biegu i musisz szybko zredukować bieg z powodu ciasnego zakrętu. I chroni również sprzęgło. Nie mogę się doczekać, aż wypróbuję, w tej chwili czekam na przybycie mojego Azura. Właśnie sprzedałem mojego ukochanego MK4 St-line 1.0. Spitfire i zawsze byłem sfrustrowany revmatchingiem z 3. na 2. bieg w mieście.

Discussion starter · #176 ·
To program komputerowy, którego używasz razem z adapterem elm, aby uzyskać dostęp do programowania pojazdu.

Może być używany do wyłączania/włączania funkcji ukrytych w kodzie ECU pojazdów.

Użyłem go do włączenia automatycznych blokad drzwi i wyłączenia ulepszeń dźwięku silnika.
Dokładnie to zamierzam zrobić. Jakiego kabla OBD użyłeś? Jakieś problemy z tym?

Dokładnie to planuję zrobić. Jakiego kabla OBD użyłeś? Jakieś problemy z nim?
Kabel Vgate Vlink jest polecany. Miałem tańszy kabel i nie synchronizował się poprawnie z samochodem. Kupiłem Vgate, wyczyściłem oryginalny log samochodu, zacząłem od nowa i działa idealnie.

Samochód ma teraz automatyczne blokowanie drzwi i wyłączone wzmocnienie dźwięku silnika.

To interesujące! Szczerze mówiąc, nigdy nie jeździłem samochodem z revmatchingiem. Moje wrażenie było takie, że ułatwia to życie nawet w mieście w sytuacjach, gdy jesteś na 3. biegu i musisz szybko zredukować bieg z powodu ciasnego zakrętu. I chroni również sprzęgło. Nie mogę się doczekać, żeby spróbować, w tej chwili czekam na przybycie mojego Azura. Właśnie sprzedałem mojego ukochanego MK4 St-line 1.0. Spitfire i zawsze byłem sfrustrowany revmatchingiem z 3. na 2. bieg w mieście.
Jest aktywny tylko w trybach sportowym i torowym. I tak jest dla mnie trochę yob-ish w mieście. Zazwyczaj jeżdżę w trybie normalnym po mieście, więc jest wyłączony, również amortyzatory są najmiększe dla okropnych dróg, które musimy znosić.

Vgate Vlink jest polecany. Miałem tańszy kabel i nie synchronizował się poprawnie z samochodem. Kupiłem Vgate, wyczyściłem oryginalny dziennik samochodu, zacząłem od nowa i działa idealnie.

Samochód ma teraz automatyczne blokowanie drzwi i wyłączone wzmocnienie dźwięku silnika.
Byłoby wspaniale otrzymać mały samouczek - lub podzielić się informacją, gdzie taki jest.

Przyjrzę się kablom. Zakładam, że potrzebne jest pasujące oprogramowanie?

Byłoby wspaniale otrzymać mały samouczek - lub podzielić się informacją, gdzie taki jest dostępny.

Przyjrzę się kablom. Zakładam, że potrzebne jest pasujące oprogramowanie?
Wpisz Forscan w Google, to jest oprogramowanie. Możesz uzyskać bezpłatny okres próbny, aby się nim pobawić. Działa idealnie.

Możesz znaleźć przewodniki na całej stronie internetowej, a także w różnych grupach właścicieli.

Mogę również pomóc w udzieleniu porad. Używałem go we wszystkich moich Fordach.

Discussion starter · #180 ·
Vgate Vlink jest polecany. Miałem tańszy kabel i nie synchronizował się prawidłowo z samochodem. Kupiłem Vgate, wyczyściłem oryginalny dziennik samochodu, zacząłem od nowa i działa idealnie.

Dzięki za polecenie, to ten, który zamówiłem. Drugi "oficjalnie polecany" kabel (OBDLink Ex) jest dla mnie ponad dwukrotnie droższy (z wysyłką), wtf...

161 - 180 of 388 Posts