Ford Focus ST Forum banner

Bateria mk4/4.5

8.5K views 32 replies 10 participants last post by  Pumamc  
#1 ·
Czy ktoś już wymienił akumulator? Nie mam żadnego zaufania do tego dostarczonego przez Forda, który wyłącza różne rzeczy, jeśli nie jest cały czas w pełni naładowany. W przeszłości zdarzyło mi się, że przestały działać lampy w lusterkach, cały ekran Sync 4 przestał działać, dopóki nie przejechałem kilku kilometrów, żeby go naładować itp. Mój dealer sprawdził go i powiedział, że jest w porządku, więc to był koniec mojej nadziei na darmowy egzemplarz :rolleyes: W każdym razie patrzyłem na Halfords i te, które są polecane do samochodu, mają 700ah / 75, podczas gdy mój oryginalny ma 600 / 60. Czy ktoś zamontował mocniejszy?

#5 ·
Kupiłem 3 Fordy, nie kupię kolejnego. Właśnie rozmawiałem przez telefon z Ford Customer Relations w sprawie ostatniego problemu, jaki miałem z moim MK4.5 Ford Focus ST, którego kupiłem rok temu.

Reflektory Matrix LED uległy awarii w ciągu 6 miesięcy, co oznaczało jazdę po jednojezdniowych drogach wiejskich z prędkością 30 mil na godzinę (bez świateł drogowych). Kiedy zadzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że nie wiedzą o znanym problemie - ale ktoś na stronie internetowej właścicieli Forda znalazł dla mnie numer serwisowy bez problemów. Skontaktowałem się z moim dealerem i pierwszy termin, jaki mieli, był za 3 miesiące (podobno zarezerwowany). Musiałem przejechać 30 mil do innego dealera i z powrotem. Dostałem vana jako samochód zastępczy, ponieważ nie mieli dostępnych samochodów. Oprogramowanie, którego używali, zawiodło, więc samochód musiał zostać na noc. Ostatecznie to naprawili, z czego oczywiście się ucieszyłem.

Bateria z czasem uległa degradacji do tego stopnia, że ​​samochód przechodzi w tryb oszczędzania energii po mniej niż 24 godzinach. Oznacza to, że wsiadasz do samochodu bez świateł w nocy, dopóki silnik się nie włączy. Akumulator nigdy nie osiągnął stanu naładowania wystarczającego do wyłączenia silnika od pierwszego dnia posiadania. Zadzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że samochód musi spełniać określone warunki, aby działał - więc podróże autostradą i 365 dni posiadania, a nigdy nie osiągnął optymalnych warunków. Udało mi się skłonić dealera do sprawdzenia go podczas pierwszego serwisu i zapewnili mnie, że akumulator ładuje się dobrze i że wszystko jest w porządku; zasadniczo wyobraziłem sobie ostrzeżenia FordPass, ostrzeżenia o oszczędzaniu energii na desce rozdzielczej i fakt, że samochód zgłasza, że ​​wykonał 0 zatrzymań/rozruchów.

Ostatecznie dostałem nową baterię zamontowaną poza Fordem i niespodzianka, samochód jest teraz w pełni funkcjonalny prawie miesiąc później. Warto zauważyć, że fora właścicieli Forda są zasypane wiadomościami o problemach z akumulatorami w Fordach. Najwyraźniej wszyscy ci klienci mają również aktywną wyobraźnię. Ford nie zwróciłby mi 110 funtów za akumulator, który musiałem kupić do rocznego samochodu.

Moje doświadczenie z Fordem jest takie, że zrobią wszystko, co w ich mocy, aby wykręcić się od napraw w ramach gwarancji - dlatego uważam gwarancję za chwyt marketingowy, a nie gwarancję. W każdym razie lekcja została odrobiona, następnym razem będzie to Honda Civic Type R i pożegnam się z dużym niebieskim owalem bez żalu.

Czy ktoś już wymienił akumulator? Nie mam zaufania do dostarczonego przez Forda, który wyłącza wszystko, jeśli nie jest cały czas w pełni naładowany, w przeszłości miałem, że lampy w kałużach przestały działać, cały ekran Sync 4 przestał działać, dopóki nie przejechałem kilku mil, żeby go naładować itp., mój dealer sprawdził go i powiedział, że jest w porządku, więc to był koniec mojej nadziei na darmowy prezent :rolleyes: w każdym razie patrzyłem na Halfords i te, które są zalecane do samochodu, to 700ah /75, podczas gdy mój oryginalny to 600 /60, czy ktoś zamontował mocniejszy w swoim?
Wybrałem varta 700cca 70ah. wygląda na to, że mk4 to miało, a nędzne skąpce wybrały 600cca 60ah w mk4.5 . Usunęli również plastikowe odpływy do osłon nadkoli w przednich błotnikach. Będziesz musiał przeprogramować go za pomocą forscan lub udać się do warsztatu. Reset bsm nie odbierze nowego rozmiaru baterii. Jeśli potrzebujesz informacji, daj mi znać

#16 ·
Kupiłem 3 Fordy, więcej nie kupię. Właśnie rozmawiałem przez telefon z Ford Customer Relations w sprawie najnowszego problemu, jaki miałem z moim MK4.5 Ford Focus ST, którego kupiłem rok temu.

Reflektory Matrix LED przestały działać w ciągu 6 miesięcy, co oznaczało jazdę po jednojezdniowych drogach wiejskich z prędkością 30 mil na godzinę (bez świateł drogowych). Kiedy dzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że nie wiedzą o znanym problemie - ale ktoś na stronie internetowej właściciela Forda znalazł dla mnie numer serwisowy bez problemów. Skontaktowałem się z moim dealerem i pierwszy termin, jaki mieli, był za 3 miesiące (podobno zarezerwowane). Musiałem przejechać 30 mil do innego dealera i z powrotem. Dostałem vana jako samochód zastępczy, ponieważ nie mieli dostępnych samochodów. Oprogramowanie, którego używali, zawiodło, więc samochód musiał zostać na noc. Ostatecznie to naprawili, z czego oczywiście się ucieszyłem.

Bateria z czasem uległa degradacji do tego stopnia, że ​​samochód przechodzi w tryb oszczędzania energii po mniej niż 24 godzinach. Oznacza to, że wsiadasz do samochodu bez świateł w nocy, dopóki silnik się nie włączy. Bateria nigdy nie osiągnęła stanu naładowania wystarczającego do wyłączenia silnika od pierwszego dnia posiadania. Dzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że samochód musi spełniać określone warunki, aby działał - więc podróże autostradą i 365 dni posiadania, a nigdy nie osiągnął optymalnych warunków. Udało mi się skłonić dealera do sprawdzenia tego podczas pierwszego serwisu i zapewnili mnie, że bateria ładuje się dobrze i że nic się z nią nie dzieje; zasadniczo wyobraziłem sobie ostrzeżenia FordPass, ostrzeżenia o oszczędzaniu energii na desce rozdzielczej i fakt, że samochód zgłasza, że ​​wykonał 0 startów/zatrzymań.

Ostatecznie założyłem nową baterię poza Fordem i niespodzianka, niespodzianka, samochód jest teraz w pełni funkcjonalny prawie miesiąc później. Warto zauważyć, że Ford Owners Forums są usiane wiadomościami o problemach z bateriami w Fordach. Najwyraźniej wszyscy ci klienci mają również aktywną wyobraźnię. Ford nie zwrócił mi kosztów 110 funtów, które musiałem zapłacić za roczny akumulator.

Moje doświadczenie z Fordem jest takie, że zrobią wszystko, co w ich mocy, aby wykręcić się od naprawy rzeczy w ramach gwarancji - dlatego uważam gwarancję za chwyt marketingowy, a nie gwarancję. W każdym razie lekcja została odrobiona, następnym razem będzie to dla mnie Honda Civic Type R i pożegnam się z dużym niebieskim owalem bez żalu.

Wybrałem varta 700cca 70ah. Wygląda na to, że mk4 to miało, a nieszczęśni gówniarze poszli na 600cca 60ah w mk4.5. Usunęli również plastikowe odpływy do osłon nadkoli w przednich błotnikach. Będziesz musiał przeprogramować to za pomocą forscan lub udać się do warsztatu. Reset bsm nie wykryje nowego rozmiaru baterii. Jeśli potrzebujesz informacji, daj mi znać
Miałem dokładnie ten sam problem z moim 8-miesięcznym focusem ST 4.5.
Start-stop nigdy nie działał, nawet po 200-milowej trasie autostradą.
Dealer powiedział mi, że nie robię wystarczająco dużo mil. Potem nadeszła zimna pogoda. Ford pass cały czas ostrzegał mnie o niskim stanie naładowania akumulatora, a także ostrzeżenie na desce rozdzielczej.
Naładowali akumulator. Wytrzymał 48 godzin. Złożyłem skargę do dyrektora dealera. Powiedział, że Ford i jego technicy wiedzą, że jest problem z akumulatorami i kazałem go wymienić. Prawdopodobnie dlatego, że ja i moja rodzina kupiliśmy ponad 10 samochodów od tego dealera. Zobacz, jak długo to potrwa. Bądź moim ostatnim Fordem!

#6 ·
Tak, to by mnie nie zdziwiło, pasując do minimalnej baterii, z jaką mogą się obejść :rolleyes: Znam kogoś, kto może zrobić przeprogramowanie, więc to żaden problem, ale jak mówisz, nie powinno to być konieczne w prawie nowym samochodzie, miałem mojego mk3.5 przez prawie 6 lat, wciąż na oryginalnej baterii i bez żadnych problemów.

#7 ·
tak, to by mnie nie zdziwiło, montują najmniejszy akumulator, jaki mogą:rolleyes: znam kogoś, kto może to przeprogramować, więc to żaden problem, ale jak mówisz, nie powinno to być konieczne w prawie nowym samochodzie, miałem mojego mk3.5 przez prawie 6 lat, wciąż na oryginalnym akumulatorze bez żadnych problemów
U mnie tak samo. MK3.5 był świetnym samochodem. W mniejszych silnikach akcja serwisowa dotycząca poślizgu sprzęgła była oczywiście czarnym znakiem, a uszczelka głowicy w RS focus przy premierze.

Zmniejszanie rozmiaru akumulatora to trochę żart. Mój mk4.5 ma podgrzewane fotele, kierownicę i wszystkie gadżety.........a jednak Fiesta 1.0 100PS ecoboost mojej żony miała większy akumulator. Zauważyłem, że po włączeniu zasilania samochodu bez zapłonu, występuje ciągły pobór prądu 14A. Bóg wie, co to pochłania

Najprawdopodobniej Ford ustawia alternator tak, aby ładował akumulator tylko do 80% stanu naładowania (można to zmienić w ForScan), mniejsze akumulatory i fakt, że samochód prawdopodobnie co 5 minut rozmawia z okrętem macierzystym, udostępniając dane światu. Gdybym mógł się tym zająć, wziąłbym swój miernik prądu Halla i rozejrzał się po wiązkach przewodów z wyłączonym zasilaniem samochodu. Ale jaki w tym zysk - nie tak, jakby Ford miał coś zrobić, gdybyś i tak znalazł problem.

#10 ·
Bądź bardzo ostrożny przy zmianie wartości baterii. Zmieniają się one w zależności od kalibracji (oprogramowania), nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania. Zmieniłem swoje, patrząc na asbuilt diesla zbudowanego w tym samym czasie, używając tej samej kalibracji i skopiowałem to.
Wartości interfejsu użytkownika Forscan są często błędne, nie rozpoznał mojej fabrycznej wartości asbuilt ani tej, na którą ją zmieniłem.
To powiedziawszy, zrobiłem to bardziej z powodu OCD/bo mogłem. To naprawdę nie jest konieczne. Robi to 1 lub 2% różnicy w obliczeniach SoC. Po prostu zmień baterię, zresetuj BMS i to wystarczy.

#15 ·
miałem zamiar powiedzieć, że mk4.5 będzie ostatnim focusem, który kupię, ale tak będzie, bo więcej ich nie będzie :ROFLMAO: :ROFLMAO:
cześć ponownie kolego.

przepraszam, że odgrzebuję ten wątek, ale mam w 100% martwego Focusa ST 4.5, który wydaje się mieć problemy opisane w tym wątku... w pewnym sensie mam nadzieję, że tak jest, ponieważ alternatywa wydaje się być usterką ECU lub czymś podobnym z błędami, które wyrzucał.

Chciałem tylko zapytać, na jaki akumulator się zdecydowałeś? Nie mam możliwości kodowania, a samochód jest martwy na drodze, więc potrzebuję opcji plug and play - co przypuszczam, że może być nawet tylko zamiennikiem OEM i odłożę problem na później.

dzięki
Matt

#19 ·
Zasadniczo te samochody pobierają 100-200mA z akumulatora 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, co może się nieznacznie zmniejszyć w trybie oszczędzania energii. Jeśli nie jeździsz samochodem regularnie, skończysz z rozładowanym akumulatorem. Mniejsze akumulatory rozładują się szybciej.

Fiesta mk8 mojej żony tego nie ma. 0 poboru prądu po całkowitym wyłączeniu samochodu.

Słyszałem, że kiedy pojawił się mk4, ludzie mieli pobór 700mA i potrzebowali aktualizacji oprogramowania, jeśli dobrze pamiętam film (niemiecki facet z napisami). Opublikował wiele postów na temat mk4 focus.

#20 ·
Mam swój zupełnie nowy model 4.5 zbudowany w lutym tego roku od 3 tygodni. Stał na terenie dealerów przez dwa tygodnie. Przejechałem około 100 mil w pierwszym tygodniu i nie używałem go ponownie do piątku, więc stał przez dwa tygodnie. Zasadniczo ten samochód stał nieużywany przez większość czasu od momentu wyprodukowania. Nigdy nie wysłał żadnych powiadomień o trybie uśpienia ani wyłączeniu, uruchomiłem go w piątek i przejechałem 1/2 mili do skrzyżowania, gdzie natychmiast aktywował funkcję stop, mimo że nadal był w zasadzie zimny, funkcja stop-start działała konsekwentnie, tak jak przez cały czas podczas pierwszych 100 mil. Chcę powiedzieć, że jest to samochód, który w większości stał od momentu wyprodukowania, a mimo to nie wykazuje żadnych problemów z akumulatorem.

Wygląda na to, że zrobili coś z najnowszą wersją, czy to tylko oprogramowanie, czy zaktualizowany sprzęt, kto wie. Ale wiem, że moje inne samochody wysłałyby wiadomości, przeszły w tryb uśpienia, a funkcja stop/start przestałaby działać w tym okresie, ale ten nie. Zawsze było korzyści z uzyskiwania ostatnich wersji, jeśli chodzi o serie modeli.

#22 ·
Mam mojego fabrycznie nowego 4.5 zbudowanego w lutym tego roku od 3 tygodni. Stał na terenie dilera przez dwa tygodnie. Przejechałem około 100 mil w pierwszym tygodniu i nie używałem go ponownie do piątku, więc stał przez dwa tygodnie. Zasadniczo ten samochód stał nieużywany przez większość czasu od momentu zbudowania. Nigdy nie wysyłał żadnych powiadomień o trybie uśpienia ani wyłączenia, uruchomiłem go w piątek i przejechałem 1/2 mili do skrzyżowania, gdzie natychmiast aktywował funkcję stop, mimo że był jeszcze zimny, funkcja stop-start działała konsekwentnie, tak jak przez cały czas podczas pierwszych 100 mil. Chcę powiedzieć, że to samochód, który w większości stał od momentu zbudowania, a mimo to nie wykazuje żadnych problemów z akumulatorem.

Wygląda na to, że zrobili coś z najnowszą wersją, czy to tylko oprogramowanie, czy zaktualizowany sprzęt, kto wie. Ale wiem, że moje inne wysłałyby wiadomości, przeszły w tryb uśpienia, a funkcja stop/start przestałaby działać w tym okresie, ale nie ten. Zawsze było korzyści z uzyskiwania ostatnich wersji modeli, imho
Przypuszczalnie to nie oprogramowanie, bo wtedy załatwiliby wszystkie samochody w serwisie, żeby zaoszczędzić na montażu nowych akumulatorów. Więc być może to aktualizacja sprzętu. Ciekawe byłoby wiedzieć, czy i kiedy to się stało, jeśli teoria jest poprawna. Jaki akumulator jest w twoim mk4.5 2025 Feb?

#21 ·
Ostatnia aktualizacja musiała coś zmienić, ponieważ nigdy nie wymieniłem baterii, ponieważ szukam teraz innego samochodu i od aktualizacji miałem tylko jedno ostrzeżenie o trybie uśpienia, wcześniej miałem co najmniej 3 na tydzień, system start-stop nigdy nie działał, ale nie obchodzi mnie to.

#25 ·
Pumy, a zwłaszcza wersje mhev, są jeszcze gorsze. Całkowicie niepotrzebne wymiany baterii tam się odbywają. Dostawałem komunikaty o trybie uśpienia z moich poprzednich mk4, ale nigdy nie miałem problemów z uruchomieniem ani rozładowaniem, nawet po wielu tygodniach w garażu. Zwykle robiłem reset BMS, gdy przestawał działać start-stop i to zwykle dawało miesiące bezproblemowej pracy.

#27 ·
Po całkowitej awarii akumulatora (12 V) miesiąc temu w Kudze mojej żony, właśnie zalogowałem się do FordPass i otrzymałem to powiadomienie… jak dotąd brak dostępnego rozwiązania.

Świetnie.
"Może" mieć problem. Ładne. Och, i nie używaj tej kluczowej funkcji, którą kupiłeś, podczas gdy czekamy, aż zabierzemy się do roboty. Ford naprawdę dał ciała.

Pamiętam, kiedy pojawiły się pierwsze mondeo i focus. Ford był wtedy w formie. Mam wrażenie, że teraz dbają tylko o amerykańskie samochody typu pickup / ute / suv, ponieważ tam są prawdziwe sprzedaże. Rzeczy na rynek europejski poszły w dół. Focus mk3 miał mnóstwo problemów z rurami chłodniczymi itp. Czekałem na mk3.5. Słyszałem, że mk4 miał mnóstwo problemów, czekałem na mk4.5.

Zwróć uwagę, że argument rynku amerykańskiego upada w przypadku kugi, ponieważ sprzedają go jako escape po drugiej stronie stawu.

#29 ·
Jak już wspomniano, kupując obecnie nowy samochód, najlepiej poczekać co najmniej kilka lat, aż wszystkie błędy i problemy zostaną naprawione. Teraz, gdy produkcja się zakończyła, uwaga powinna skupić się na wspaniałym samochodzie, którym zawsze miał być, ale ciągle zawodził z powodu problemów elektrycznych/z akumulatorem.

#32 ·
Uważam, że przyczyną problemów z akumulatorem w Mk4 i 4.5 jest inteligentny system ładowania ograniczający ładowanie do 80%. Zmieniłem swój na 90% i zamontowałem akumulator o większej pojemności.
Zobacz, jak sobie poradzisz za kilka miesięcy. Zrobiłem to i po 6 miesiącach wróciłem do punktu wyjścia. Zasadniczo w moim przypadku akumulator cały czas rozładowuje się w tle, więc możesz go ładować do woli, ale jeśli zostawisz go na dłużej niż tydzień, przejdzie w tryb oszczędzania baterii.

#8 ·
Kupiłem 3 Fordy, nie kupię kolejnego. Właśnie rozmawiałem przez telefon z Ford Customer Relations w sprawie najnowszego problemu, jaki miałem z moim MK4.5 Ford Focus ST, którego kupiłem rok temu.

Reflektory Matrix LED uległy awarii w ciągu 6 miesięcy, co oznaczało jazdę po jednojezdniowych drogach wiejskich z prędkością 30 mil na godzinę (bez świateł drogowych). Kiedy zadzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że nie wiedzą o znanym problemie - ale ktoś na stronie internetowej Ford Owner znalazł dla mnie numer serwisowy bez problemów. Skontaktowałem się z moim dealerem i pierwszy termin, jaki mieli, był za 3 miesiące (podobno zarezerwowane). Musiałem przejechać 30 mil do innego dealera i z powrotem. Dostałem vana transit jako samochód zastępczy, ponieważ nie mieli dostępnych samochodów. Oprogramowanie, którego używali, zawiodło, więc samochód musiał zostać na noc. Ostatecznie to naprawili, z czego byłem oczywiście zadowolony.

Bateria z czasem uległa degradacji do tego stopnia, że ​​samochód przechodzi w tryb oszczędzania energii po mniej niż 24 godzinach. Oznacza to, że wsiadasz do samochodu bez świateł w nocy, aż do uruchomienia silnika. Bateria nigdy nie osiągnęła stanu naładowania wystarczającego do wyłączenia silnika od pierwszego dnia posiadania. Zadzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że samochód musi spełniać określone warunki, aby działał - więc podróże autostradą i 365 dni posiadania, a nigdy nie osiągnął optymalnych warunków. Udało mi się skłonić dealera do przyjrzenia się temu podczas pierwszego serwisu i zapewnili mnie, że bateria ładuje się dobrze i nie ma z nią problemu; zasadniczo wyobraziłem sobie ostrzeżenia FordPass, ostrzeżenia o oszczędzaniu energii na desce rozdzielczej i fakt, że samochód zgłasza, że ​​wykonał 0 zatrzymań/startów.

W końcu dostałem nową baterię zamontowaną poza Fordem i niespodzianka, samochód jest teraz w pełni funkcjonalny prawie miesiąc później. Warto zauważyć, że fora Ford Owner są zaśmiecone wiadomościami o problemach z bateriami w Fordach. Najwyraźniej wszyscy ci klienci mają również aktywną wyobraźnię. Ford nie zwróciłby mi kosztów 110 funtów za baterię, którą musiałem kupić do rocznego samochodu.

Moje doświadczenie z Fordem jest takie, że zrobią wszystko, co w ich mocy, aby wykręcić się z naprawy rzeczy w ramach gwarancji - dlatego uważam gwarancję za chwyt marketingowy, a nie gwarancję. W każdym razie lekcja została odrobiona, następnym razem będzie to dla mnie Honda Civic Type R i pożegnam się z dużym niebieskim owalem bez żalu.
Z pewnością lepiej byłoby ci z Civicem. Niestety, ten samochód gra we własnej lidze, zarówno pod względem prowadzenia, jak i ceny. Jeśli miałbyś kupić używany FK8, pamiętaj o awariach systemu informacyjno-rozrywkowego i problemie z zgrzytaniem skrzyni biegów (co, jak muszę dodać, nie było traktowane zbyt dobrze przez Hondę, pomimo wielu skarg klientów). FL5 nie ma tych problemów