Kupiłem 3 Fordy, więcej nie kupię. Właśnie rozmawiałem przez telefon z Ford Customer Relations w sprawie najnowszego problemu, jaki miałem z moim MK4.5 Ford Focus ST, którego kupiłem rok temu.
Reflektory Matrix LED przestały działać w ciągu 6 miesięcy, co oznaczało jazdę po jednojezdniowych drogach wiejskich z prędkością 30 mil na godzinę (bez świateł drogowych). Kiedy dzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że nie wiedzą o znanym problemie - ale ktoś na stronie internetowej właściciela Forda znalazł dla mnie numer serwisowy bez problemów. Skontaktowałem się z moim dealerem i pierwszy termin, jaki mieli, był za 3 miesiące (podobno zarezerwowane). Musiałem przejechać 30 mil do innego dealera i z powrotem. Dostałem vana jako samochód zastępczy, ponieważ nie mieli dostępnych samochodów. Oprogramowanie, którego używali, zawiodło, więc samochód musiał zostać na noc. Ostatecznie to naprawili, z czego oczywiście się ucieszyłem.
Bateria z czasem uległa degradacji do tego stopnia, że samochód przechodzi w tryb oszczędzania energii po mniej niż 24 godzinach. Oznacza to, że wsiadasz do samochodu bez świateł w nocy, dopóki silnik się nie włączy. Bateria nigdy nie osiągnęła stanu naładowania wystarczającego do wyłączenia silnika od pierwszego dnia posiadania. Dzwoniłem do dealerów, powiedzieli, że samochód musi spełniać określone warunki, aby działał - więc podróże autostradą i 365 dni posiadania, a nigdy nie osiągnął optymalnych warunków. Udało mi się skłonić dealera do sprawdzenia tego podczas pierwszego serwisu i zapewnili mnie, że bateria ładuje się dobrze i że nic się z nią nie dzieje; zasadniczo wyobraziłem sobie ostrzeżenia FordPass, ostrzeżenia o oszczędzaniu energii na desce rozdzielczej i fakt, że samochód zgłasza, że wykonał 0 startów/zatrzymań.
Ostatecznie założyłem nową baterię poza Fordem i niespodzianka, niespodzianka, samochód jest teraz w pełni funkcjonalny prawie miesiąc później. Warto zauważyć, że Ford Owners Forums są usiane wiadomościami o problemach z bateriami w Fordach. Najwyraźniej wszyscy ci klienci mają również aktywną wyobraźnię. Ford nie zwrócił mi kosztów 110 funtów, które musiałem zapłacić za roczny akumulator.
Moje doświadczenie z Fordem jest takie, że zrobią wszystko, co w ich mocy, aby wykręcić się od naprawy rzeczy w ramach gwarancji - dlatego uważam gwarancję za chwyt marketingowy, a nie gwarancję. W każdym razie lekcja została odrobiona, następnym razem będzie to dla mnie Honda Civic Type R i pożegnam się z dużym niebieskim owalem bez żalu.
Wybrałem varta 700cca 70ah. Wygląda na to, że mk4 to miało, a nieszczęśni gówniarze poszli na 600cca 60ah w mk4.5. Usunęli również plastikowe odpływy do osłon nadkoli w przednich błotnikach. Będziesz musiał przeprogramować to za pomocą forscan lub udać się do warsztatu. Reset bsm nie wykryje nowego rozmiaru baterii. Jeśli potrzebujesz informacji, daj mi znać