Ford Focus ST Forum banner

Obawy dotyczące oświetlenia LED Mk 4.5

Mk4
1 reading
29K views 101 replies 24 participants last post by  JieFocus  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,
Czy ktoś może potwierdzić, czy wasze reflektory są tak słabe jak moje po przejściu z MK4?
Myślałem, że będą znacznie lepsze, ponieważ zastąpiły MK4. Są bardzo słabe i mają irytujący poziomy podłużny kształt po lewej stronie, który nawet w pełni nie pokrywa lewego pasa.
Kiedy włączone jest automatyczne światło drogowe i obecny jest jakikolwiek ruch, jest tak duży cień/wyłączony obszar, że znacznie trudniej jest zobaczyć, co jest na drodze.
Zdjęcia z kamery samochodowej sprawiają, że wydają się jasne, ale naprawdę takie nie są, to tylko sposób, w jaki kamera widzi światło, ale mam nadzieję, że zrozumiecie.
Każde porównanie byłoby mile widziane, ponieważ Ford nie widzi, w czym tkwi mój problem.

#11 ·
Zgadzam się z @troyneutron.

Nie jestem zbytnio pod wrażeniem świateł.

Mieszkam na bardzo wiejskim terenie i pracuję na 12-godzinne zmiany, więc jeżdżę do pracy i wracam do domu po ciemku. Czasami, gdy jest bardzo ciemno, nie czuję, żebym miał dużo światła.

Automatyczne światła drogowe są w porządku, ale nadal mam tendencję do ich wyłączania, gdy nadjeżdżają samochody, ponieważ staram się zrozumieć, że nie oślepiam nikogo, jednak nikt nigdy nie mrugnął do mnie światłami, gdy jechałem w ich kierunku i miałem włączone automatyczne światła drogowe.

Dziwnie jest patrzeć, jak adaptacyjne reflektory działają podczas jazdy, widząc, jak obszary nagle się zapalają, a inne obszary ciemnieją.

Zgadzam się, że światła nie wydają się zbyt jasne w trybie standardowych świateł mijania.

#12 ·
Pracuję na 12-godzinnych nocnych zmianach na obszarach wiejskich, więc mam ten sam problem.
Wydają się po prostu nudne z powodu zbyt wielu różnych, poruszających się plam światła, na których się skupiam.
Niestety uważam, że to prawdziwy krok wstecz w porównaniu do adaptacyjnych świateł dynamicznych MK4, które były niesamowite.

#17 ·
Pracuję na 12-godzinnych nocnych zmianach na obszarach wiejskich, więc mam ten sam problem.
Wydają się po prostu nudne z powodu zbyt wielu różnych, poruszających się plam światła, na których się skupiam.
Niestety, myślę, że to prawdziwy krok wstecz w porównaniu do adaptacyjnych świateł dynamicznych MK4, które były niesamowite.
Musimy pracować w tym samym miejscu 😂 😂 😂

Być może to po prostu reflektory bardzo się brudzą w obecnych warunkach. Czasami czuję, że mam wystarczająco dużo światła, ale czasami nie. Rozglądam się również za jeleniami, które wydają się chcieć wybiegać przed ciebie i przetestować twoje hamulce (i nerwy) przy każdej okazji.
Zdecydowanie czułem się pewniej prowadząc po ciemku w moim mk3.5.

Nie przeszkadzają mi poruszające się plamy, bardzo fajnie się je ogląda.

#13 · (Edited)
To wstyd - to w zasadzie ta sama technologia co w moim C43 i działają absolutnie wspaniale, światła drogowe oświetlają do 800 metrów przede mną bez przeszkód, a cienie tworzone wokół innych pojazdów są prawie niezauważalne. Ford najwyraźniej albo trochę zaoszczędził, albo nie do końca to dopracował. Jeśli zamierzasz zamontować w samochodzie funkcję premium, taką jak ta, powinieneś przynajmniej upewnić się, że działa ona prawidłowo.

#14 ·
Mam nadzieję, że nie są złe. Nie mogę ich jeszcze skomentować, ale absolutnie uwielbiam adaptacyjne światła przed liftingiem. Jestem pod ich wrażeniem. Może warto wybrać się do dealera, żeby je sprawdzić. Niewiele osób odpowiedziało, że są złe, a ja miałem problemy z moim mk3. Wiem, że to coś innego, ale xenony w nim wydawały się przytłumione i słabo oświetlały drogę. Okazało się, że wymagały regulacji. Było idealnie po tym, jak dealer na nie spojrzał.

#23 ·
Wczoraj w drodze do domu spojrzałem na swój - mam ten sam jaśniejszy prostokątny obszar, ale nie uważam, żeby mi to przeszkadzało. Podobnie jak w przypadku adaptacyjnych świateł drogowych, bardzo lubię patrzeć, jak się poruszają. Jeszcze tego porządnie nie przetestowałem, ale na 2 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia wracam do Wielkiej Brytanii i czeka mnie sporo nocnej jazdy, więc zobaczę, jak to działa. Oba moje mk3.5 miały adaptacyjne ksenony i kiedyś na krętej brytyjskiej drodze B zauważyłem, że światła nie skręcały wystarczająco szybko w zakrętach, więc często brałem wczesny wierzchołek, żeby je obrócić. Koledzy mówią mi, że adaptacyjny system mk4.5 jest połączony z mapą i kamerą, więc zacznie skręcać przed jakimkolwiek wkładem kierownicy. Brzmi jak czary, nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, jak to działa.

#24 ·
Dzięki za aktualizację i przynajmniej wiem, że jaśniejsza prostokątna plama ma tam być. Sam ręcznie podniosłem światła i jest o wiele lepiej, a dolna część zacienionego obszaru jest teraz o wiele bliżej samochodów. Zrobiłem kilka nocnych przejazdów bez błysków, więc musi być dobrze👍👍

#25 ·
Dzięki za aktualizację i przynajmniej wiem, że jaśniejsza prostokątna plama ma tam być. Sam ręcznie podniosłem światła i jest o wiele lepiej, a dolna część zacienionego obszaru jest teraz o wiele bliżej samochodów.
Zrobiłem kilka nocnych przejazdów bez błysków, więc musi być dobrze👍👍
Jak je wyregulowałeś? Po prostu jestem ciekaw. Czy to po prostu śruba z kluczem imbusowym jak w mk3?

#30 ·
Zrobiłem kilka nocnych jazd i na początku są dziwne, ale teraz się do nich przyzwyczaiłem. Miałem adaptacyjne światła w mk4 i były fantastyczne. Te potrzebują trochę czasu, żeby się do nich przyzwyczaić, ponieważ wydają się składać światło z kwadratów. Kiedy włączone są światła drogowe, czarne obszary wokół innych pojazdów są większe niż w poprzedniej wersji. To wszystko, co naprawdę zauważyłem. Wydają się tak samo jasne, a wysokość zgadza się z tym samym punktem w moim garażu. Jedyną inną rzeczą jest to, że adaptacyjne światła tańczyły, gdy włączałem samochód. Nie zauważyłem, żeby światła matrycowe to robiły, chociaż myślałem, że powinny się kalibrować po włączeniu samochodu. Poruszają się i przygaszają ok itp. podczas jazdy.

#32 ·
Czy ktoś miał jakieś problemy z automatycznym poziomowaniem reflektorów LED? Wstałem wczoraj o 5 rano, żeby dojechać na poranną trasę, która jest w większości wiejska i zauważyłem, że standardowe światła mijania świeciły dużo "niżej" i krócej niż zwykle - prawie jak światła przeciwmgielne - z pewnością nie oświetlały drogi przed nami tak daleko, jak normalnie....może usterka, ale mimo wszystko zauważalna?

#33 ·
Czy ktoś miał jakieś problemy z automatycznym poziomowaniem reflektorów LED? Wczoraj o 5 rano wstałem, żeby dojechać do pracy rano, co w większości jest na wsi i zauważyłem, że standardowe światła mijania świeciły dużo "niżej" i krócej niż zwykle - prawie jakby działały światła przeciwmgielne - z pewnością nie oświetlały drogi przed nimi tak daleko, jak zwykle.... może usterka, ale mimo wszystko zauważalna?
Tak, u mnie zdarzyło się to już dwa razy, przełączyłem zapłon i za każdym razem same się skorygowały. Następnym razem zrobię zdjęcie, żeby pokazać je dealerowi, nie żeby coś się stało.

#37 ·
U mnie było tak samo wkrótce po tym, jak dostałem samochód. Zauważyłem, że po włączeniu świateł mijania czułem się, jakbym miał tylko około 3 metry światła przed sobą. Zauważyłem również, że we mgle musiałem wyłączyć adaptacyjne światła drogowe, ponieważ ciągle świeciły w mgłę. Wydaje się jednak, że ostatnio się poprawiło. Wydaje się, że mam lepszy zasięg na światłach mijania. Wcześniej w wątku wspomniano również o adaptacyjnych światłach drogowych. Moja żona ma Pumę i jej adaptacyjne światła po prostu włączają i wyłączają światła drogowe, jednak w Mk4.5 światła drogowe pozostają włączone, gdy nadjeżdża ruch i jednostka oświetleniowa wydaje się dostosowywać kwadraty światła wokół nadjeżdżających pojazdów. To bardzo dziwne i trzeba się do tego przyzwyczaić. Dziś wieczorem wiązka światła przesunęła się z nadjeżdżającego pojazdu i skierowała się w stronę białego znaku drogowego po lewej stronie pobocza. Światło odbiło się jednak od znaku i z powrotem w moje oczy. Po rozmowie z kilkoma kolegami z pracy wydaje się, że tak powinny działać adaptacyjne reflektory i jest to kwestia przyzwyczajenia się do tego. Nadal mam tendencję do wyłączania ich, gdy nadjeżdża ruch.

#38 ·
Więc po zrobieniu większej liczby jazd w nocy mogę powiedzieć, że gdybym nie miał adaptacyjnych świateł LED w mk4, powiedziałbym, że te matrycowe są naprawdę dobre, ale muszę przyznać, że wolę te adaptacyjne. Te za bardzo zaciemniają, gdy są na światłach drogowych, jeśli to ma sens. Najlepszym sposobem opisania tego jest to, że adaptacyjne światła zapalały się do tuż poniżej tylnej szyby, gdy były na światłach drogowych i wokół samochodu z przodu, nie oślepiając innych użytkowników drogi. Matrycowe światła całkowicie zaciemniają samochód z przodu i część drogi za nim. Nie mam pojęcia, dlaczego są tak zaprogramowane. Nawet na światłach mijania zapala się do tuż poniżej tylnej szyby samochodu z przodu, więc na światłach drogowych nie powinno zaciemniać więcej samochodu niż na światłach mijania. W każdym razie, to tylko mała drobnostka. Zgadzam się teraz, że to krok wstecz. Mały krok wstecz, ale jednak.

#39 ·
Po odbyciu większej liczby jazd nocnych mogę powiedzieć, że gdybym nie miał adaptacyjnych świateł LED w mk4, powiedziałbym, że światła Matrix są naprawdę dobre, ale muszę przyznać, że wolę adaptacyjne. Te za bardzo przyciemniają, gdy są włączone światła drogowe, jeśli to ma sens. Najlepszym sposobem opisania tego jest to, że adaptacyjne światła świeciły do ​​tuż poniżej tylnej szyby, gdy były włączone światła drogowe i wokół samochodu z przodu, nie oślepiając innych użytkowników drogi. Światła matrycowe całkowicie zaciemniają samochód z przodu, a także część drogi za nim. Nie mam pojęcia, dlaczego są tak zaprogramowane. Nawet na światłach mijania świeci do tuż poniżej tylnej szyby samochodu z przodu, więc na światłach drogowych nie powinno zaciemniać więcej samochodu niż na światłach mijania. W każdym razie, to tylko drobna wada. Zgadzam się teraz, że to krok wstecz. Mały krok wstecz, ale jednak.
Tak działają światła w moim C43 - tworzą zaciemniony obszar, który zaczyna się tuż za samochodem z przodu. Nie jestem do końca pewien, dlaczego uważasz to za problem, dlaczego chcesz, żeby światła świeciły tak wysoko na samochód z przodu? Wystarczy niewielkie uderzenie, aby światła poszły wyżej i oślepiały ich w lusterku.

#50 ·
Mój samochód wrócił wczoraj do dealera, trochę wiedziałem, że powiedzą, że nie ma usterki, co zrobili, ale powiedzieli, że w samochodzie zapisane są dwa kody błędów, które wyczyścili, dostałem go dziś rano, dokładnie to samo, zdalnie zalogowali się do samochodu dziś rano i powiedzieli, że kody błędów wróciły!, jest ponownie zarezerwowany na jutro

#52 ·
Mój samochód wrócił wczoraj do dealera, jakby wiedziałem, że powiedzą, że nie ma usterki, co zrobili, ale powiedzieli, że w samochodzie zapisane są dwa kody błędów, które wyczyścili, dostałem go dziś rano, dokładnie to samo, zdalnie zalogowali się do samochodu dziś rano i powiedzieli, że kody błędów wróciły!, jest ponownie zarezerwowany na jutro
Funkcja poziomowania jest kontrolowana przez dwa (naturalne plastikowe!) ramiona dźwigni przetwornika połączone z przednim zawieszeniem za hamulcami. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem jeden, pomyślałem: „to sprawi problemy!” Ale wydaje się, że nikt nie miał z nimi problemu aż do twojego problemu. Podejrzewam, że to kolejny problem mk4.5 związany z alternatywnymi źródłami modułów i problemami z oprogramowaniem. Ale miejmy nadzieję, że to tylko jeden z tych czujników, który szaleje, ponieważ Ford rzadko naprawia problemy z oprogramowaniem lub przynajmniej zajmuje to dwie wieczności, do czasu gdy prawdopodobnie przekażesz samochód i jego problem dalej.

#63 ·
Wada została zdiagnozowana jako uszkodzony moduł oświetlenia, zamówiono nowy, dwutygodniowe opóźnienie z Niemiec
Cześć, czy możesz udostępnić bardziej szczegółowe informacje na temat diagnozy, numeru naprawy, numeru części itp.? Byłoby wspaniale, ponieważ mam ten sam problem od 8 (!!!!) miesięcy i wszystko, co dostałem od Forda, to informacja, że ​​w Q1 2023 pojawi się aktualizacja (ale zgadnijcie co, żadna aktualizacja się nie pojawiła). Mam już dość odłączania akumulatora samochodowego, aby zresetować system poziomowania.

#56 ·
Myślę o kupnie mk4 lub wersji po liftingu do codziennej jazdy, ale wszystkie te posty sprawiają, że myślę, że lepiej będzie trzymać się wersji przed liftingiem, ponieważ wydaje się być lepszą opcją, mój ST3 z 2016 roku jest bezawaryjny od nowości, więc wszystkie te usterki, które mają ludzie w nowych samochodach, mnie nie inspirują :(

#60 ·
myślałem o kupnie mk4 lub wersji po liftingu do codziennej jazdy, ale wszystkie te posty sprawiają, że myślę, że lepiej będzie trzymać się wersji przed liftingiem, ponieważ wydaje się to lepszą opcją, mój ST3 z 2016 roku jest bezawaryjny od nowości, więc wszystkie te usterki, które ludzie mają w nowych samochodach, mnie nie inspirują :(
Miałem mk4 przez 3 lata i nie miałem ani jednego problemu. Mk4.5 zdecydowanie ma usterki, ma gorsze światła niż mk4 i ma kilka usuniętych elementów, ale nadal jest świetnym samochodem.