Ford Focus ST Forum banner

Wymiana przedniego grilla i uszkodzenie aktywnego grilla.

Mk4
5.1K views 12 replies 5 participants last post by  margean.adrian  
#1 ·
Kilka dni temu jechałem na lotnisko i wczesnym rankiem potrąciłem królika z prędkością około 100 km/h.
Królik wskoczył tuż przed kolizją i rozbił mój przedni górny grill, tablicę rejestracyjną i mały kawałek wewnętrznego aktywnego grilla.
Moje pierwsze pytanie brzmi: jak zdjąć przedni grill?
Zrobiłem rozeznanie, ale nie znalazłem niczego bardzo pomocnego.
Czy można to zrobić bez zdejmowania całego przedniego zderzaka?
Czy muszę ciągnąć od strony samochodu czy od wewnątrz?
Mam nadzieję, że usunięcie uszkodzonego będzie znacznie łatwiejsze.
Wewnętrzna listwa aktywnego grilla jest lekko uszkodzona i prawdopodobnie na razie tak to zostawię.
Jeśli ktoś zna numer części aktywnego grilla, to również byłoby bardzo pomocne.
Samochód to Ford Focus St Line 2.0d 150KM
Image

Image

#2 ·
Zgodnie z tym postem ktoś inny miał gołębia, który zrobił dokładnie to samo z kratką w swoim samochodzie!

Demontaż kratki MK4

Wygląda na to, że można ostrożnie wyjąć kratkę bez zdejmowania zderzaka, używając niektórych standardowych narzędzi do usuwania plastikowych listew, jednak podejrzewam, że nie będziesz przejmował się łamaniem zaczepów na starej kratce, jeśli po prostu ją zerwiesz!??!

#3 ·
po prostu się je zdejmuje, na szczęście, ponieważ wymieniasz swoje, nie będziesz się martwić o złamanie niektórych zaczepów montażowych, jak wspomniano powyżej, użyj plastikowych narzędzi do podważania i pracuj wokół krawędzi grilla, są one jednak niesamowicie ciasne, więc nie oczekuj, że po prostu odskoczy ;)

#6 ·
Dziękuję bardzo za pomoc.
Myślę, że kupiłbym wtedy odpowiednie narzędzie i usunął je.
Nie będę się przejmował wykończeniami na starym grillu 🤣.
Zamieszczę aktualizację po zakończeniu.
Tylko pomysł: Jest kanał na YouTube o nazwie OZ Sabra. Myślę, że on też jest z Chorwacji, tak jak Ty, więc rodak :) W każdym razie wydaje się, że zajmuje się demontażem pojazdów Forda i publikowaniem części swojej pracy jako dodatku na YouTube, aby pomóc ludziom w naprawach ich własnych samochodów. Oczywiście ma też na sprzedaż kilka używanych części.

Może więc możesz się z nim skontaktować, prawdopodobnie wcześniej zdejmował grille, może dać Ci kilka wskazówek i instrukcji. Również jeśli byłbyś w porządku z kupowaniem używanych, może on również sprzedawać grille, kto wie. Albo przynajmniej podać numery części.

#5 ·
Najprawdopodobniej okaże się, że niektóre ze starych zaczepów odrywają się wewnątrz klipsów zderzaka, więc upewnij się, że je usuniesz przed zamontowaniem nowego. Jeśli niektóre z klipsów są naprawdę bardzo ciasne, możesz czasami wsunąć małe narzędzie do podważania w mocowanie i spróbować lekko otworzyć klips. Dobrym pomysłem jest naklejenie taśmy maskującej wokół zderzaka, aby nie porysować lakieru podczas próby usunięcia kratki. Powodzenia

#9 ·
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zrobiłem to w 15 minut powoli odpinając jeden po drugim klips za pomocą narzędzia do podważania.
Są bardzo ciasne i niektóre z nich wymagały odpięcia za pomocą narzędzia do podważania.
View attachment 916662

View attachment 916664
Wygląda ładnie, dzięki za opublikowanie wyników!

Może głupie pytanie, ale gdzie idzie tablica rejestracyjna? Myślałem, że przedni grill ma ten plastikowy prostokątny element, w którym wkłada się śruby, ale nie ma takiego elementu na tym nowym przednim grillu! Wygląda jednak bardzo czysto 😄