Ford Focus ST Forum banner

Czy czujnik MAP można czyścić alkoholem izopropylowym?

7.3K views 7 replies 4 participants last post by  flower66  
#1 ·
Cześć Ludzie,
Mój samochód ostatnio zmagał się z pewnym wahaniem, a w zeszłym tygodniu na moim urządzeniu DS pojawił się kod DTC P0111, sugerujący, że coś jest nie tak z ustawieniem temperatury powietrza dolotowego (usterka czujnika MAP).
Wyjąłem czujnik MAP i stwierdziłem, że na końcu czujnika znajduje się kremowa maź (patrz zdjęcie). I tak miałem zapasowy czujnik MAP, więc wyjąłem brudny czujnik MAP i wymieniłem go na nowy. W weekend pojechałem do West Wales i z powrotem i samochód znowu czuje się dobrze i jest teraz o wiele płynniejszy z nowym czujnikiem MAP.

Ponieważ ten, który wyszedł z samochodu w zeszłym tygodniu, ma mniej niż dwa lata (około 5000 mil), czy można go wyczyścić alkoholem izopropylowym, którego używam do czyszczenia czujnika MAF?

Czy kremowa maź, którą znalazłem na końcu czujnika MAP, jest normalna? Dowiedziałem się, że układ odmy olejowej zasila ten sam wąż, w którym znajduje się czujnik MAP, więc może znalezienie jakiejś mazi na czujniku jest normalne? Wymieniłem oryginalny czujnik MAP około 5 lat temu i nie pamiętam, żebym widział jakąś maź na końcu tego czujnika. Jakie są Twoje przemyślenia?

Przy okazji, przez kilka tygodni jeździłem z domowym filtrem stożkowym i ostatnio jechałem przez ulewne deszcze. Czy to spowodowałoby kondensację w wężach (czy to głupi pomysł)?
Dwa tygodnie temu zrobiłem też wymianę oleju i filtra (zanim ktoś zapyta).

Wszelkie rady/komentarze będą bardzo mile widziane.

Pozdrawiam.

Attachments

#3 · (Edited by Moderator)
Myślę, że powinno być dobrze i na pewno wyczyściłbym swój, gdyby wyglądał w ten sposób. Nigdy nie miałem żadnych problemów z czyszczeniem elektroniki tym środkiem, ponieważ tak szybko odparowuje. Mówiąc to wszystko, nie mogę z całą pewnością powiedzieć, czy ten komponent jest w 100% bezpieczny z tym środkiem.

Maź majonezowa powstaje, gdy woda miesza się z olejem. Odpowietrznik mógł trochę wypluć. Jeśli nie masz dziwnego gwizdu, dopóki nie wyjmiesz bagnetu, powinno być dobrze. Trochę i ilość, jaką masz, powiedziałbym, że jest w porządku, ponieważ może się gromadzić z kondensacji i jeśli samochód jest używany do krótkich podróży. Miej to na oku i sprawdzaj korek wlewu oleju i bagnet. Jeśli są pokryte, zbadałbym to dalej, jeśli nie, powiedziałbym, że jest w porządku

#4 · (Edited by Moderator)
Dzięki za radę kolego, bardzo doceniam. Właściwie silnik został wymieniony w listopadzie 2010 roku na zupełnie nowy, kupiony przez M-SPORT i wysłany z Niemiec w skrzyni, i przyszedł z nowym zespołem filtra oleju, więc membrana powinna być wciąż w porządku, zwłaszcza że samochód przejechał tylko 30 000 mil od czasu zamontowania nowego silnika. Zawsze była bardzo mała ilość kremowej mazi po wewnętrznej stronie korka wlewu oleju, ale myślę, że to normalne, ponieważ jeżdżę samochodem tylko do ASDA i z powrotem około raz / dwa razy w tygodniu (około 2 mile w obie strony), ponieważ pracuję z domu i używamy samochodu żony do wszystkiego innego. Samochód jest więc używany tylko do krótkich podróży.

Myślę, że jutro wyczyszczę czujnik MAP, który wyjąłem z samochodu i ponownie go zamontuję w następny weekend, zanim zabiorę samochód na przejażdżkę, aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

Nawiasem mówiąc, oryginalny silnik rozwinął pękniętą tuleję przy zaledwie 33 000 milach! Poza gwarancją musiałem zapłacić za nowy silnik z własnej kieszeni!